Vergelijking van de AII, een ‘Europese’ fiscale stimulans

België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje: het zijn maar vier van de vele Europese landen die belastingvermindering geven voor de inkomsten die bedrijven genereren met innovaties, een principe dat ook bekend staat als de IP Box. Ondanks enkele verschillen heeft dit ‘Europese’ fiscale regime steeds hetzelfde doel: innovatie stimuleren door de belastingdruk op onderzoek en ontwikkeling te verlagen.

Innovatie vereist ideeën, bekwaam personeel en … financiering. Fiscaliteit is een krachtig instrument om innovatieve bedrijven te ondersteunen. De afgelopen decennia heeft de Europese Unie heel wat inspanningen geleverd om haar aanzienlijke achterstand in te halen. Dat gebeurde onder meer met belastingmaatregelen, vertaald in de nationale wetgevingen, om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren en het aantal banen te verhogen. Een voorbeeld van deze ‘Europese’ stimulansen? De aftrek voor innovatie-inkomsten (AII)!

AII: een beetje geschiedenis

In eerste instantie was er de zogeheten Aftrek voor Octrooi-Inkomsten (AOI, ook wel ‘Patent Box’ genoemd), die in veel Europese landen floreerde, ook in België. De basis van deze systemen? Een verlaagd belastingtarief op patentinkomsten. Deze voordelige mechanismen intensiveerden echter ook de intra-Europese concurrentie … In 2015 bereikten de OESO-landen (in het kader van het BEPS-plan) overeenstemming over een nieuwe Nexus-benadering voor intellectuele eigendomsregelingen, waarbij een verband wordt vereist tussen R&D-uitgaven, activa met intellectuele eigendom en inkomsten uit intellectuele eigendom. In navolging van andere lidstaten (13 van de 27) heeft België zijn DRB in 2017 vervangen door de genereuzere en bredere AII-regeling met een breder spectrum, dankzij de opname van innovatieve software die auteursrechtelijk beschermd is.

Een gemeenschappelijk doel

Net als elders is de AII (in Frankrijk bekend als ‘IP Box’) in de vier genoemde landen een belangrijke motor voor innovatie. Dat fiscale regime helpt bedrijven om hun belastingfactuur te verlagen dankzij een preferentieel belastingtarief op inkomsten uit intellectuele eigendom (patenten, software, enz.). De AII is het resultaat van een weloverwogen ontwikkeling op Europees niveau en werpt zich op als een voordelige stimulans op maat van een gemeenschappelijke doelstelling: innovatieve bedrijven met aanzienlijke R&D-activiteiten in het betreffende land aanmoedigen en ondersteunen. Dat alles wordt perfect omkaderd door nationale wetgeving die voldoet aan de OESO-beginselen. Natuurlijk zijn de ‘IP-boxen’ in sommige Europese landen genereuzer dan in andere, maar ze zijn voor 90 tot 95 procent vergelijkbaar!

Wat zijn de verschillen tussen België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje?

De AII valt op door zijn genereuze karakter, of beter gezegd door de ‘omvang’ van het toepassingsgebied. In België maakt de aftrek voor innovatie-inkomsten het mogelijk om vrijstellingen te verlenen voor maar liefst 85 procent van de netto-inkomsten uit innovatie. Hetzelfde geldt voor Luxemburg, waar de regeling op 1 juli 2021 definitief van kracht werd, met een aftrek van 80 procent van de inkomsten uit intellectuele-eigendomsrechten. In Frankrijk genieten inkomsten uit intellectuele eigendom een voorkeurtarief van 10 procent dankzij de IP Box. In Spanje tot slot vertegenwoordigt de ‘lokale AII’ een besparing tot 60 procent op de belastinggrondslag (70 procent in Baskenland en Navarra). Toch worden deze erg voordelige regelingen nog steeds te weinig gebruikt … behalve misschien in ons land. Hoe dan ook, deze financiële meevaller is beschikbaar en innovatieve bedrijven moeten deze aangrijpen, met name door te vertrouwen op experts!

Dankzij onze aanwezigheid in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje heeft MoneyOak zijn klanten al meer dan € 200 miljoen aan belastingen bespaard! Hoog tijd dus om na te gaan of u ook in aanmerking komt voor de AII!

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.