Goede praktijk: wanneer de AII uw voorafbetalingen verlaagt

Elk kwartaal wegen de verplichte belastingafdrachten door op uw cashflow. U vermijdt weliswaar een belastingverhoging, maar u hebt er verder geen enkel voordeel bij. Maar wat als de aftrek voor innovatie-inkomsten (AII) de oplossing zou zijn om uw cash management te ontlasten?

Op enkele uitzonderingen na moeten Belgische bedrijven die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting voorafbetalingen (VA) doen. Helaas krijgt u daarvoor geen bonificatie. Met dit systeem voorkomt u ‘slechts’ een belastingverhoging op uw totale belastbare inkomsten, waarvan het gemiddelde percentage (dat elk kwartaal daalt) 9% bedraagt voor 2025 (inkomsten 2024) …

Het abc van de voorafbetalingen

In de praktijk moeten deze voorschotten elk kwartaal worden betaald, volgens de vervaldata die door de fiscus werden bepaald. Dit jaar ziet de kalender er als volgt uit:

  • uiterlijk op 10 april 2024 voor het eerste kwartaal;
  • uiterlijk op 10 juli 2024 voor het tweede kwartaal;
  • uiterlijk op 10 oktober 2024 voor het derde kwartaal;
  • uiterlijk op 20 december 2024 voor het laatste kwartaal.

Hoeveel moet u elk kwartaal storten? Neem uw rekenmachine erbij om een inschatting te maken van het bedrag van de inkomsten waarop de belastingvermeerdering van toepassing kan zijn en om te berekenen hoeveel belasting uw vennootschap ongeveer zou moeten betalen op dat bedrag. Vermenigvuldig deze belasting vervolgens met 102% en trek er de relevante broninhoudingen voorheffingen en aftrekposten af. Ingewikkeld zegt u? Als u deze procedure van de fiscus volgt, bekomt u het totale bedrag van uw voorafbetalingen voor dat jaar, dat u daarna gewoon door vier kunt delen. Let wel, de storting van het eerste kwartaal heeft het ‘grootste’ neutraliserende effect, gevolgd door die van het tweede kwartaal, enzovoort. Daarom kunt u er zich niet gewoonweg van afmaken door alles in het laatste kwartaal te betalen …

De AII schiet uw liquiditeit te hulp

Omdat u elk kwartaal aanzienlijke bedragen moet neertellen, kunnen deze stortingen uw cashflow onder druk zetten. Het goede nieuws is dat de aftrek voor innovatie-inkomsten (AII of IID voor Innovation Income Deduction) uw cash management te hulp schiet! Deze fiscale hefboom – die erg voordelig is voor innovatieve bedrijven – stelt uw vennootschap in staat om haar belastbare basis te verlagen. Het bedrag kan zelfs oplopen tot 85% van het netto-inkomen dat kan worden toegeschreven aan in aanmerking komende intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten of auteursrechtelijk beschermde software. Dat betekent dat u vanaf 1 januari van het jaar en zelfs nog voordat u uw dossier indient, de AII kunt toepassen bij het berekenen van het bedrag van de voorafbetalingen. Dankzij de AII kunt u met andere woorden het bedrag van de voorschotten verlagen en uw cashflow behouden …

Een voorbeeld?

Stel dat uw bedrijf software ontwikkelt. De AII is in dat geval uiteraard een godsgeschenk, want u valt volledig binnen de doelgroep van deze fiscale niche … Dit jaar worden uw inkomsten geschat op 2 miljoen euro? Ruw geschat en zonder andere aftrekposten zou u 500.000 euro aan belastingen moeten betalen, wat neerkomt op een voorafbetaling van 132.500 euro per kwartaal! Maar … het overgrote deel van uw inkomsten komt in aanmerking voor de AII, dus u kunt de voordelen ervan ten volle benutten, waardoor uw voorafbetalingen tot het absolute minimum worden beperkt. De AII is dan ook een onmisbare bondgenoot, zowel op fiscaal vlak als voor uw cashflowbeheer. Quod erat demonstrandum!

Neem controle over uw belastingoptimalisatie. Dankzij onze expertise en ervaring met de AII kan MoneyOak u bijstaan en u helpen om uw doelstellingen te bereiken. Meer informatie?

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.