Hoe ondersteunt MoneyOak de ontwikkelaar van uw digitale apps?

Surft u weleens op de website van De Tijd of L’Echo? Raadpleegt u soms de Carrefour-app op uw smartphone? Dan gebruikt u wellicht toepassingen ontwikkeld door het Gentse software-engineeringbedrijf Endare.

De onderneming Endare, die in 2012 werd opgericht, is een innovatieve speler in de digitale sector. Het bedrijf stelt intussen een dertigtal mensen tewerk en ontwikkelt mobiele apps, webtoepassingen, beheersystemen en automatiseringen voor alle mogelijke sectoren. “We willen onze klanten helpen om technologisch voorop te blijven”, verduidelijkt Hans Peerlinck, commercieel directeur van Endare.

De klant op de eerste plaats

In 2020 nam het Gentse bedrijf contact op met MoneyOak om meer te weten te komen over de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers (GVB).“We wisten niet dat we van deze maatregel konden gebruikmaken. Ons bedrijf is een kmo. Onze leidinggevenden leggen zich dus toe op het operationele aspect en helpen liever klanten voort dan te onderzoeken of we in aanmerking komen voor een of ander voordeel waarvan we weinig weten. We hebben geen enkele ervaring op dat vlak en we investeren liever niet in domeinen waarvan de uitkomst onzeker is. Bovendien gingen we ervan uit dat, zelfs als het antwoord positief was, dit voordeel maar voor een klein deel van onze activiteiten zou gelden.” De GVB had echter enkele mooie verrassingen in petto.

Meer dan verwacht

Endare besloot dan ook een beroep te doen op de expertise en begeleiding van MoneyOak om zich in dit fiscale voordeel te verdiepen. “MoneyOak maakte ons erop attent dat een aantal van onze activiteiten in aanmerking kwam voor deze vrijstelling van bedrijfsvoorheffing. Met ons akkoord dienden ze een dossier in bij Belspo, opdat we het fiscale voordeel zouden kunnen genieten”, legt de commercieel directeur uit. Een uitstekende beslissing want de GVB-regeling maakt dat er aan de bron tot 80 procent minder bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden op de salarissen van personeelsleden die aan innovatie- en R&D-projecten werken. Een meevaller voor Endare! “Dat geeft ons financiële ademruimte om een aantal investeringen te doen die we anders niet of pas later zouden kunnen realiseren”, voegt hij toe.

Belangrijk fiscaal voordeel

De inspanningen werden beloond en het fiscale voordeel was uiteindelijk nog groter dan oorspronkelijk gedacht. “Het dossier dat MoneyOak voor ons opmaakte, was bijzonder sterk. We hebben intussen trouwens een gerichte controle gekregen in verband met onze fiscale voordelen voor onderzoek en ontwikkeling. Resultaat: geen enkele opmerking, alles is perfect verlopen”, aldus een tevreden Hans Peerlinck. Endare moet verscheidene uitdagingen het hoofd bieden. Belangrijk voor het bedrijf is onder meer zijn personeelsbestand stabiel houden, zodat klanten steeds vertrouwde gezichten te zien krijgen. “Onze concurrenten werken vaak met nearshoring in Centraal-Europa of offshoring in Azië. Maar dan weet je nooit met wie je in zee gaat. En bovendien kunnen dat twee jaar later al totaal andere mensen zijn. Dat willen we vermijden”, zegt hij.

Totale ontzorging

Innovatieve ondernemingen zoals Endare komen ook in aanmerking voor een fiscaal gunstige aftrek voor innovatie-inkomsten (AII) voor software die wordt beschermd door het auteursrecht. “Van die formule hebben we nog geen gebruikgemaakt, maar er zijn wel plannen”, preciseert hij. “De samenwerking met MoneyOak levert een aantal voordelen op, waaronder een maximale gemoedsrust dankzij de totale ontzorging. Zij hebben het volledige aanvraagdossier opgemaakt, waardoor we er zelf weinig tijd moesten insteken. Bovendien werken ze volgens het principe van ‘no cure, no pay’. Je hebt dus eigenlijk niets te verliezen, want je betaalt hun diensten alleen als het resultaat positief is. Nu houden we regelmatig contact om te zien of alles nog in orde is”, bevestigt Hans Peerlinck.

Bent u net als Endare een innovatieve onderneming en wilt u de voordelen van het Belgische fiscale kader benutten? MoneyOak ondersteunt u van a tot z met zijn ‘no cure, no pay-filosofie’. Meer informatie?

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.