AII: hoeveel kunt u dankzij uw software verdienen?

De aftrek voor innovatie-inkomsten (AII) is een fiscale regeling waarmee u een verlaagd belastingtarief geniet voor inkomsten afkomstig van intellectuele eigendomsrechten. Een voorbeeld? Computerprogramma’s die binnen uw bedrijf worden ontwikkeld!

77% van de innoverende bedrijven komt tot positieve resultaten, hetgeen intellectuele eigendom en winsten genereert. Maar weinig bedrijven weten dat ze automatisch eigenaar zijn van deze software … En die intellectuele eigendom komt – net als een octrooi – in aanmerking voor de AII en geniet dus een voordelige vrijstelling van 85% op de inkomsten. Wist u dat?

Welke software komt in aanmerking voor de AII?

Elk computerprogramma dat u ontwikkelt en dat auteursrechtelijk is beschermd. Let wel, als u voor de ontwikkeling ervan een beroep doet op externe consultants, moet het contract expliciet vermelden dat de intellectuele eigendom aan uw bedrijf toebehoort. Kort samengevat, moet voor de AII aan vijf voorwaarden worden voldaan:

  1. De intellectuele eigendom moet aan uw bedrijf toebehoren
  2. Uw bedrijf moet in België gevestigd zijn
  3. Uw software moet “innovatief” zijn
  4. Hij moet inkomsten of besparingen opleveren
  5. Uw bedrijf moet onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting

Hoeveel kunt u dankzij uw software besparen?

In de spelsector en die van de sportweddenschappen bijvoorbeeld ontwikkelen bedrijven slimme softwareplatformen om te voldoen aan de wettelijke vereisten van elk land. En dat is intellectuele eigendom die in aanmerking komt voor de AII en jaarlijks een gemiddelde besparing van 500.000 euro kan opleveren! U moet uiteraard nog wel over de “sleutels” beschikken om dit fiscale cadeau in ontvangst te kunnen nemen …

Bij MoneyOak waken onze wetenschappers en fiscalisten erover dat uw bedrijf de beste resultaten behaalt op het vlak van AII, en dat dankzij een “No Cure, No Pay”-aanpak. 

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.