De FOD Financiën heeft een golf van controles gelanceerd met betrekking tot de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing. Volgens berichten in de media zou 60 procent van de geïnspecteerde bedrijven in overtreding zijn. Maar hoewel het risico van een controle blijft bestaan, is dat geen reden om de voordelen van de GVB voor onderzoek en ontwikkeling naast zich neer te leggen. U moet er alleen op toezien dat u de regels correct toepast!
Het nieuws kan enige ongerustheid veroorzaken. In 2022 overtrad 60 procent van de gecontroleerde kmo’s en grote bedrijven de regels voor de GVB. De boetes variëren van 10 tot 200 procent van de onterechte vrijstellingsbedragen, naargelang de aard en ernst van de schending. Dat bewijst dat de verschillende vormen van vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing op de radar van de fiscus staan … Een van die vrijstellingen is de uiterst voordelige vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoek, een belastingvrijstelling die kan oplopen tot 80 procent van de bedrijfsvoorheffing die aan de bron wordt ingehouden op de lonen van personeel dat werkt aan innovatie- en R&D-projecten.
In het vizier van de fiscus
Weinig verrassend dus dat de fiscus wil controleren op misbruik. Sinds de eerste discussies over de jongste belastinghervorming is de wetgeving inzake GVB’s onder de loep genomen, met name door het Rekenhof. De voornaamste kritiek? De regeling was niet duidelijk genoeg en liet ruimte voor brede interpretaties en misbruik. Anders gezegd: GVB’s zijn te voordelig en dus te duur voor de overheid, want het gaat in het totaal om bijna 4 miljard euro (2022). Voor de GVB voor onderzoek en ontwikkeling streefde de regering onder meer naar een manier om “de efficiëntie en rechtszekerheid te verhogen door de criteria te verduidelijken en een systematisch controlebeleid in te voeren”, meer bepaald door op grotere schaal gebruik te maken van de diensten van Belspo.
Strengere regels
Een aantal vrijstellingen werd hervormd in 2022, wat tot strengere regels en uniformere controles leidde. Voor de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor R&D werd een eerste waarschuwing gegeven door een arrest waarin het Hof van Cassatie het ‘voorafgaande’ karakter van de kennisgeving aan Belspo herhaalde. Deze strikte interpretatie van de voorwaarden voor de toepassing van de belastingaftrek werd vervolgens bekrachtigd door de belastingdienst (omzendbrief 2023/C/49), want sinds 1 augustus 2023 is de kennisgevingsregel gewijzigd. Concreet?
- De GVB wordt enkel toegekend voor onderzoeksprojecten die voor hun effectieve startdatum zijn ingediend en aangemeld bij Belspo.
- Voor projecten die op 1 augustus 2023 al liepen, zijn geen verdere vrijstellingen mogelijk als ze niet zijn aangemeld.
Er is één gouden regel: nauwkeurigheid en methodologie
De GVB is uitermate voordelig, maar ook bijzonder complex om te implementeren. Het aantal inbreuken komt niet echt als een verrassing, aangezien de toepassing van de GVB een erg veeleisende methodologie vereist, die fiscale, juridische en wetenschappelijke expertise combineert. Zeker in een veranderende en alsmaar strengere omgeving moet u de regels tiptop beheersen, uw loonadministratie onder controle hebben, uw R&D-programma’s zo doeltreffend mogelijk organiseren, anticiperen op valkuilen, en een belastingstructuur opbouwen op basis van solide documentatie. Dat is cruciaal: de bewijslast ligt immers bij u. Naarmate het aantal belastinginspecties toeneemt, is de juiste vraag om te stellen: bent u bereid om uw acties te rechtvaardigen en de gevraagde documenten te produceren?
Maak met een gerust hart gebruik van de GVB door een beroep te doen op onze professionele en multidisciplinaire expertise. Bij MoneyOak helpen we u niet alleen de besparingen in te schatten en uw dossier van A tot Z te beheren, maar ondersteunen we u ook in het geval van een audit. Zullen we het eens over uw innovatieactiviteiten hebben?