Hoe ondersteunt MoneyOak de wereldmarktleider in brouwtechnologieën?

Meura, dat te boek staat als een reus in brouwerijtechnologieën, werd opgericht in 1845 en heeft altijd een beroep gedaan op innovatie om uit te groeien tot de wereldwijde marktleider in zijn sector. Op financieel vlak wordt dit succes mede ondersteund door het gunstige fiscale kader in België …

Wanneer je een biertje drinkt, is het waarschijnlijk geproduceerd met een installatie die steunt op technologieën en apparatuur ontworpen en ontwikkeld door onze onderneming, een lid van de Franse familiegroep Boccard. “Van Heineken en AB Inbev tot Carlsberg en Guinness: tal van grote spelers in de sector hebben hun vertrouwen in ons gesteld. Ook Coca-Cola, Nestlé en Pernod Ricard behoren tot onze klanten, omdat we onze activiteiten hebben gediversifieerd om tegemoet te komen aan de behoeften van andere sectoren, zoals producenten van moutextract en distilleerderijen”, vertelt Cédric Boitte, CFO van Meura (www.meura.com).

Baanbrekend DNA

In de loop van zijn geschiedenis heeft Meura zijn succes onderbouwd met een ongeëvenaarde knowhow en ervaring, alsook met zijn vermogen om voortdurend nieuwe technologieën, processen en producten te ontwikkelen, zoals de Meura2001-filter, het topproduct van onze onderneming. “Innovatie is de kern van ons dagelijkse werk! Dat heeft ons in staat gesteld om de tand des tijds te doorstaan, om te groeien en tegelijkertijd het hoofd te bieden aan internationale concurrenten die veel groter zijn dan wij … Ons R&D-centrum in Louvain-la-Neuve speelt dan ook een centrale rol in ons bedrijf. Het is uitgerust met een pilootbrouwerij, waardoor we onze technologieën voortdurend kunnen verbeteren, op de behoeften van klanten kunnen anticiperen, hen technische ondersteuning kunnen bieden en hen kunnen adviseren voordat de apparatuur wordt geleverd.”

Een fiscale uitdaging …

Bier is niet de enige troef van België; ons land biedt ook een gunstig belastingklimaat voor innovatieve ondernemingen zoals Meura. Dankzij haar R&D-activiteiten kon de onderneming uit Henegouwen profiteren van regelingen zoals de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing (GVB) en de aftrek voor innovatie-inkomsten (AII). “Onze belangrijkste doelstelling bestond erin onze financiële prestaties te optimaliseren en betere resultaten te behalen. Aangezien we de GVB al toepasten, hebben we ons tijdens de Covid-pandemie verdiept in de AII-regeling. Met de AII wilden we ook pioniers zijn binnen de Boccard-groep, omdat dit mechanisme in Frankrijk (waar het IP Box heet, red.) veel minder wordt gebruikt”, vervolgt hij.

… en een methodologische kwestie

Na bestudering van de AII-kwestie stuitte het financiële team van Meura op een steeds terugkerende paradox: de fiscale niche is voordelig en eenvoudig te begrijpen, maar erg complex om toe te passen. “We stuitten al snel op de methodologische problemen van de AII-regeling. Om deze troeven ten volle te benutten, moet je bepaalde best practices onder de knie krijgen, een reeks regels respecteren, de fijne kneepjes van de administratie doorgronden, je aanpak onderbouwen met een solide fiscaal en wetenschappelijk dossier, enz. We realiseerden ons al snel dat we professionals moesten inschakelen die de problemen waarmee we werden geconfronteerd, konden begrijpen”, aldus Cédric Boitte.

Een vruchtbare samenwerking

Die missie werd toevertrouwd aan MoneyOak: stroomopwaarts, om de voordelen van de AII te maximaliseren; en stroomafwaarts, om Meura bij te staan in het geval van een belastingcontrole. “We zijn verheugd over de samenwerking met MoneyOak. In de eerste plaats omwille van de multidisciplinaire aanpak, want we worden ondersteund door een toegewijd team (coördinator, belastingspecialist, wetenschapper, enz.). Ook stellen we het op prijs dat we niet in de richting van een al te agressieve optimalisatie worden geduwd. Wat de belastingcontrole betreft, konden we meteen rekenen op de solidariteit en steun van het kantoor. Tot slot kregen we dankzij MoneyOak een subsidie en een terugbetaalbaar voorschot van het Waalse Gewest voor de oprichting van een nieuwe productie-eenheid voor havermelk in ons R&D-centrum in Louvain-la-Neuve”, vertelt de financieel directeur van Meura tevreden.

Bent u net als Meura een innovatieve onderneming en wilt u profiteren van de voordelen van het Belgische fiscale kader? MoneyOak ondersteunt u van A tot Z met een ‘no cure, no pay’-filosofie. Waar gaat het over?

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.