In België kunnen bedrijven een aantal belastingverminderingen genieten in de vorm van ‘vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing’. Uit studies is gebleken dat de regeling voor onderzoek en ontwikkeling de gunstigste is … maar ook het vaakst wordt gecontroleerd door de fiscus
Zoals u weet, heeft België een enorme belastingdruk op arbeid, aangezien ons land de kampioen van de inkomensbelasting is. In de loop der jaren heeft de overheid belasting- en socialezekerheidsmaatregelen ingevoerd om de belastingdruk op bedrijven wat te verlagen. Onder deze verminderingen, die essentieel zijn om de HR-budgetten te ontlasten, vallen verschillende ‘vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing’, zoals de vrijstelling ter ondersteuning van onderzoeksinspanningen, een gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor organisaties die onderzoekers tewerkstellen (GVB).
80 procent: de gunstigste …
Globaal gesproken vertegenwoordigen de vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing op beroepsinkomsten een aanzienlijk budget voor de overheid: maar liefst 3,89 miljard euro (2022) voor ongeveer 150.000 begunstigden. Natuurlijk heeft elk mechanisme zijn eigen specifieke kenmerken … Zo is de GVB voor R&D de gunstigste regeling, met een vrijstellingspercentage tot 80 procent, tegenover 22,8 procent voor ploegen- en nachtarbeid en 11,75 procent voor werknemers in opleiding. In de praktijk betekent dit dat u tot 80 procent kunt besparen op de bedrijfsvoorheffing die wordt ingehouden op de salarissen van het personeel dat aan uw innovatie- en R&D-projecten werkt. In 2022 maakten iets meer dan 3.000 bedrijven gebruik van deze regeling, met een gemiddelde besparing van ongeveer 406.000 euro!
… maar ook de meest gecontroleerde
Gezien hun lucratieve voordelen zijn deze vrijstellingen een geliefd doelwit van de fiscus, zoals blijkt uit een onderzoek door Fiabilis Consulting Group. Sinds 2017 is het aantal inspecties met 48 procent gestegen en het ziet ernaar uit dat deze trend zich zal voortzetten, want in 2022 was 60 procent van de gecontroleerde bedrijven in overtreding. In datzelfde jaar steeg het bedrag van de financiële sancties met 30 procent tot 114,8 miljoen euro. De autoriteiten draaien daarom de duimschroeven aan en ‘adviseren’ bedrijven meer dan ooit om waakzaam te zijn … vooral wanneer ze de GVB-regeling voor R&D toepassen. Volgens dezelfde studie blijft deze regeling zelfs het belangrijkste doelwit van controleurs, met meer dan 700 controles in 2022.
Blijf alert!
Gebruikmaken van de voordelen van de GVB voor R&D? Ja, maar niet zomaar … De regeling is eenvoudig te begrijpen, maar de uitvoering is complex en vereist een nauwgezette methodologie wat betreft de voorwaarden om in aanmerking te komen, de naleving van de procedure (kennisgeving aan Belspo), diploma’s, timesheets, enz. En daar is een goede reden voor: in het geval van een audit ligt de bewijslast bij u! Zelfs als u een sociaal secretariaat hebt, is het aan u om de bewijsstukken voor te leggen of de berekeningsmethode uit te leggen. Aangezien een controle als een zwaard van Damocles boven uw bedrijf hangt, schakelt u maar beter deskundigen in om alles volgens het boekje te doen.
Dankzij ons team van fiscale, juridische en wetenschappelijke deskundigen is MoneyOak uw beste bondgenoot om de GVB te benutten. Een belastingcontrole? MoneyOak ondersteunt u van a tot z! Meer informatie?