Uit cijfers van Eurostat blijkt dat België op het vlak van onderzoek en ontwikkeling nog steeds koploper is binnen de Europese Unie. Naast tal van andere troeven geniet ons land ook een gunstig fiscaal kader. Het beste bewijs daarvan? De belastingvermindering door de aftrek voor innovatie-inkomsten.
In 2023 deed alleen Zweden het beter dan België als het gaat om R&D-inspanningen als percentage van het BBP. De meest recente statistieken van Eurostat zijn overduidelijk: het Scandinavische koninkrijk behaalde 3,47%, terwijl dat voor ons land 3,35% was. Daarmee scoort België niet alleen boven het Europese gemiddelde (2,27%) en de EU-doelstelling voor 2030 (3%), maar doet het ook beter dan landen zoals Duitsland en Frankrijk.
België: Europese koploper
Ons land gaf in totaal 18,55 miljard euro uit aan R&D, ofwel een verdubbeling ten opzichte van 2013, toen de totale R&D-uitgaven nog 9,16 miljard euro bedroegen (2,33% van het BBP). Dat bedrag omvat alle uitgaven van bedrijven, overheden, universiteiten en onderzoeksinstellingen om onderzoek en ontwikkeling te financieren. In tegenstelling tot andere Europese koplopers (Frankrijk, Denemarken en Duitsland) speelt de Belgische privésector een doorslaggevende rol als drijvende kracht. Zo namen onze bedrijven 13,67 miljard euro voor hun rekening, ofwel 74% van de totale R&D-uitgaven. Tot de toonaangevende sectoren behoren de wetenschappelijke en technische activiteiten, de technologische industrie en de farmaceutische sector. Daarnaast kennen ook de distributie en de logistiek een sterke groei. Nog maar eens het bewijs dat innovatie overal is!
Met dank aan de AII
Uitgaven voor R&D zijn van cruciaal belang om het concurrentievermogen en de innovatiekracht van onze economie te ondersteunen. Daarom is het essentieel om een stimulerend fiscaal en administratief kader te voorzien voor privéspelers. Volgens schattingen van de FOD Financiën droegen fiscale voordelen bij tot de financiering van deze inspanningen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling voor een bedrag van 2,4 miljard euro (2021). Een van de belangrijkste hefbomen van de nationale fiscaliteit is de aftrek voor innovatie-inkomsten (AII), waarmee bedrijven hun belastbare basis voor de vennootschapsbelasting kunnen verlagen. Dat bedrag kan oplopen tot 85% van het netto-inkomen dat kan worden toegeschreven aan in aanmerking komende intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten of auteursrechtelijk beschermde software. Reden te meer dus om de AII niet te missen!
U wilt gebruikmaken van de AII? MoneyOak onderzoekt en bevestigt of uw intellectuele eigendomsrechten in aanmerking komen. Meer informatie?