Waarom de CFO de duurzame transitie moet aansturen

Terwijl MVO tot enkele jaren geleden nog als overbodig en te duur werd bestempeld, groeit het ondertussen uit tot een strategische prioriteit voor bedrijven. Een bron van waardecreatie die vaak onder de verantwoordelijkheid valt van de CFO. De CFO’s zijn inderdaad het best gewapend om deze transitie in goede banen te leiden, omdat ze al alle kaarten in handen hebben. Te beginnen met de beheertools.

Een steeds strengere regelgeving

In 2020 was 90% van de waarde van de S&P500-index gebaseerd op immateriële activa. Een van die activa was uiteraard het beheer van risico’s omtrent milieu, maatschappij en bestuur. Omdat deze criteria erg belangrijk zijn geworden voor de consument en dus ook de investeerders, kunnen bedrijven er voortaan niet meer omheen. Jazeker, tot de beste leerlingen van de klas behoren op het vlak van duurzame ontwikkeling loont: een TSR dat gemiddeld 2,6 keer hoger ligt volgens Accenture, maar ook 6% lagere kapitaalkosten volgens MSCI.

Vooral op reglementair niveau wordt de zweep erop gelegd. Zo zullen in Europa vanaf 2024 niet langer 12.000, maar zo’n 50.000 bedrijven geleidelijk aan te maken krijgen met extrafinanciële rapportering.

Massa’s gegevens om te verzamelen

Koolstofvoetafdruk, grondstoffenbeheer, inclusie, verloning en gezondheid van werknemers, diversiteit in het directiecomité … Er zijn tientallen ESG-criteria om rekening mee te houden. Zoveel zelfs dat verschillende organisaties van over de hele wereld, zoals de SASB, het GRI en de TCFD meewerken aan de opstelling van rapporteringsnormen voor duurzame ontwikkeling.

De grote uitdaging voor bedrijven? Al deze informatie bekendmaken! En net dat is de toegevoegde waarde van de CFO. Hij of zij heeft namelijk al een globaal beeld van de in het bedrijf beschikbare gegevens en beschikt over de nodige vaardigheden en tools om deze te verzamelen en te analyseren.

Reeds bestaande doeltreffende tools

Naast gegevens over de omzet, cashflows en andere nettoresultaten, kunnen oplossingen voor financiële planning en analyse (FP&A) ook perfect andere soorten informatie verzamelen. Informatie over HR, marketing, sales of jawel … duurzame ontwikkeling. Het is dan ook niet voor niets dat deze FP&A-tools de laatste tijd geleidelijk aan plaats maken voor XP&A-oplossingen (Extended Planning and Analysis).

Deze tools kunnen een grote hoeveelheid financiële en niet-financiële gegevens tegelijkertijd verwerken en genereren zo een hele reeks prestatie-indicatoren die van jaar tot jaar kunnen worden vergeleken. Maar daar houdt de rol van de CFO op het vlak van MVO nog niet op.

Meer dan rapportering

Voldoen aan wettelijke vereisten is één ding, het maximaliseren van de waarde die de ESG-analyse oplevert is nog iets heel anders. De verzamelde gegevens moeten immers leiden tot prognoses, risicobeperkende maatregelen en – uiteraard – concrete acties, die ondersteund worden door zoveel mogelijk betrokken partijen in het bedrijf. En wie is beter geschikt voor die taak dan de CFO met zijn of haar reeds opgebouwde relaties met de verschillende afdelingen?

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.