Mentoring maakt deel uit van het arsenaal aan “best practices” die op LinkedIn of tijdens elke goede hr-conferentie uitgebreid aan bod komen. Maar hoeveel CFO’s maken er dagelijks gebruik van? Het moet uiteraard matchen, maar de steun van een externe en onafhankelijke adviseur kan een erg positieve impact hebben … op u en uw bedrijf!
Een mentor is geen eenhoorn: een mythisch wezen met magische krachten, maar dat niemand ooit gezien heeft. Hij bestaat echt en misschien maakt die van u zelfs al deel uit van uw netwerk, want het is een ervaren professional die u advies, perspectief, expertise en ondersteuning kan bieden. Vergeleken met een meer traditionele coaching, gaat het bij kwalitatieve mentoring om een – soms nog jonge – topveteraan met tonnen praktijkervaring. Zijn belangrijkste troef? De mentor heeft in uw schoenen gestaan en is u voorgegaan op het CFO-toneel.
Wanneer een beroep doen op een mentor?
Er is geen verkeerd moment, maar er zijn bepaalde gebeurtenissen waarbij het inschakelen van een mentor meer dan aangewezen is. Enkele voorbeelden?
- U werd onlangs benoemd tot CFO? Zoals Marshall Goldsmith schrijft: “what got you here won’t get you there”. Een mentor kan u met andere woorden helpen om nieuwe situaties aan te pakken, om te anticiperen op bepaalde veelvoorkomende valkuilen, om mogelijke technische lacunes op te vullen …
- Een uitzonderlijke situatie – binnen of buiten uw bedrijf – zoals een pandemie, de snel stijgende inflatie, een fase van buitengewone groei, een fusie-overname, een herstructurering …
- Maar eigenlijk is het gewone dagelijkse leven van de CFO al genoeg om mentoring te rechtvaardigen! Zeker met de toenemende verantwoordelijkheden en de uitbreiding van de taken die bij de functie horen en die een steeds ruimere kennis vereisen.
Mentoring: niets dan voordelen
Het moeilijkste deel? De juiste mentor vinden: iemand die u begrijpt zonder ellenlange uiteenzettingen, die zich aanpast aan uw noden en investeert in uw relatie. Kortom, het moet matchen! Zodra u het juiste profiel gevonden hebt en de voorwaarden hebt bepaald, is dit wat u erbij te winnen hebt:
- Praktijkervaring. Kennis, vaardigheden en best practices die in de loop der jaren werden opgedaan in de financiële wereld, zowel op technisch als op strategisch en menselijk vlak. Het is bagage van onschatbare waarde waar u dankbaar gebruik van kunt maken.
- Een klankbord. Omdat uw mentor actief en belangeloos naar u luistert, kunt u probleemloos gevoelige onderwerpen op tafel leggen. Emotionele steun en een manier om afstand te nemen en na te denken over bepaalde problemen, vragen en uitdagingen buiten de professionele context.
- Een onafhankelijke blik. Uw mentor is ook diegene die u constructieve feedback, mogelijke oplossingen en een blik van buitenaf aanreikt. Een neutraal perspectief, dat van cruciaal belang is om valkuilen te vermijden, risico’s beter in te schatten, moeilijke situaties onder controle te houden en beter geïnformeerde keuzes te maken.
- Een snellere ontwikkeling. Op persoonlijk vlak kan uw mentor u helpen om verbeterpunten bloot te leggen, vaardigheden op te doen (leiderschap, communicatie …), vertrouwen te winnen, uw potentieel te benutten of uw carrièredoelstellingen te bepalen.
- Een professioneel netwerk. Tot slot opent de mentor deuren voor u, met name die van zijn eigen netwerk. Op die manier krijgt u toegang tot nieuwe informatiebronnen, carrièremogelijkheden …