Een bedrijfsleider begeleidt zijn onderneming om bedrijfsdoelen te bereiken ondanks de steeds wisselende cadans. U zou hem kunnen vergelijken met de dirigent van een groot orkest. In 2025 spelen bedrijven een zeer uitdagende partituur.
Het geopolitieke spel, de ‘war for talent’ of de revolutie die AI in gang zet … bedrijven zullen diverse grote partijen moeten bolwerken. Net als een maestro in de muziek moet u zich perfect voorbereiden om de cadans van uw bedrijf te orkestreren en om op de maat van de muziek te leren dansen. Hier alvast de grootste ‘hits’ of uitdagingen die het ritme van 2025 zullen bepalen.
1. Stem de violen op elkaar af in een ontstemde wereld
De financiële markten reageerden enthousiast op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Het bewijs dat de toekomstige president van de Verenigde Staten niets of niemand onberoerd laat. Met deze zakenman aan het roer van de grootste militaire macht ter wereld heeft 2025 ongetwijfeld talrijke verrassingen in petto. De Amerikaanse verkiezingen zorgden al voor de nodige suspense, maar ook in de rest van de wereld lopen de geopolitieke spanningen zeer hoog op. Van Gaza, Oekraïne en Libanon tot de Chinese Zee: de verdeeldheid is ongezien groot. En de gevolgen (ook op economisch gebied) zijn al even onvoorspelbaar als dramatisch. Hetzelfde geldt voor Europa, waar het politieke en sociale klimaat zich in stormachtig weer bevindt.
2. Componeer bij een instabiele economie
De Europese Commissie voorspelt een lichte stijging van de groei (1,3% vergeleken met 0,8% in 2024) en een verder dalende inflatie (2,1%, vergeleken met 2,4% in 2024). Maar dit gunstigere beeld is niet zonder voorbehoud, aangezien de wereldwijde geopolitiek de rollen op elk moment kan omdraaien. Bovendien kunnen de Amerikaanse handelsmaatregelen die Trump wil invoeren, de handelsoorlogen doen escaleren. Dit zou weleens nadelig kunnen uitdraaien voor een Europa dat sterk afhankelijk is van handelsverkeer. Tot slot riskeert de wereldeconomie zwaar te lijden onder een langdurige groeivertraging in China.
3. Leid het grote orkest doorheen de transitie
De energie- en milieutransitie zijn noodzakelijk maar complex om uit te voeren. Ze bieden kansen, maar brengen ook evenveel risico’s met zich mee. Eén ding staat vast: de regelgevende (CSRD-richtlijn enz.) en maatschappelijke druk neemt toe en het is ondenkbaar om de ogen af te wenden. Voor bedrijven blijft het een grote uitdaging om economische prestaties en duurzame doelen op elkaar af te stemmen.
4. Omarm het ritme van artificiële intelligentie
Twee jaar geleden was ChatGPT enkel iets voor zogenaamde nerds. Ondertussen zijn tools voor generatieve AI een prioriteit voor alle bedrijfsleiders. Het is dan ook een enorme uitdaging om AI te integreren en om alle facetten ervan te benutten. Maar AI is niet de enige technologische uitdaging waarmee bedrijfsleiders geconfronteerd worden. Ook cyberbeveiliging verdient – nu en in de toekomst – de grootste aandacht.
5. Maak een veerkrachtige choreografie voor toeleveringsketens
Door de geopolitieke spanningen worden de veiligheid, zichtbaarheid en flexibiliteit van supply chains strategische prioriteiten. De coronacrisis legde de vinger op de wonde en geen enkele bedrijfsleider kan het risico van een te grote afhankelijkheid nog ontkennen. Zeker wat de energiemarkten betreft, is de afhankelijkheid van Europa een groot pijnpunt.
6. Stem de partituur af op de stoelendans van talenten
Misschien dacht u dat dit tot het verleden behoorde, maar de werkelijkheid stelt ons voor een zeer reële uitdaging: het steeds grotere gebrek aan vereiste vaardigheden ontketent een echte ‘war for talent’. Bijna twee derde van de kmo’s verklaart dat ze de nodige talenten niet kan vinden. Dat betekent dat bedrijfsleiders hun inspanningen moeten verdubbelen om sleutelprofielen aan te trekken én te behouden, vooral in technologische beroepen.
7. Raak de gevoelige financiële snaar
Voor bedrijven blijft de cashflow een uitdaging, zeker als we rekening houden met recente economische moeilijkheden, stijgende productiekosten, langere betaaltermijnen enz. Binnen deze context blijft de toegang tot financiering meer dan ooit van cruciaal belang voor bedrijven. Klinkt dit intens en onstuimig zoals een symfonie van Mahler? Geen zorgen, u mag de partituur zelf schrijven. Als ervaren en geïnspireerde musici zullen bedrijfsleiders ongetwijfeld in staat zijn om de juiste