De klimaatproblematiek zet bedrijven aan om na te denken over hun energietransitie. Economische en industriële spelers moeten manieren vinden om – soms erg dure – energieprojecten te financieren. Vormt de derde-investeerderformule een oplossing?
De energietransitie staat hoger dan ooit op de agenda van directies. Ze vormt niet alleen een noodzaak door de opwarming van de aarde en de uitputting van grondstoffen, maar is ook een bron van mogelijkheden om aantrekkelijk en concurrentieel te blijven, uw voortbestaan op lange termijn te verzekeren en uw kosten te optimaliseren. De weg naar een CO₂-neutrale toekomst is echter lang en bezaaid met hindernissen. Hij kan namelijk invloed hebben op uw productiemethoden of grote investeringen vereisen om uw ‘groene’ projecten te realiseren. En natuurlijk moet u als bedrijfseigenaar uw investeringen prioriteren op basis van uw context, behoeften en middelen. Hoe begint u daaraan en hoe financiert u alles?
Het aandeel van fossiele brandstoffen verminderen
Zoals u weet, heeft Europa zichzelf als doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990 en om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Een hele weg, waarvoor bedrijven hun koolstofvoetafdruk moeten verkleinen! Die doelen vergen een grootschalige energietransitie … Maar wat betekent dat precies? Afstappen van fossiele brandstoffen (gas, kolen en olie), die niet onuitputtelijk zijn en broeikasgassen uitstoten, en overstappen op een energiemix die voorrang geeft aan koolstofarme energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht. Concreet betekent dit dat uw bedrijf wordt ‘uitgenodigd’ om meer hernieuwbare en lokaal geproduceerde energie te gebruiken, bijvoorbeeld door fotovoltaïsche panelen, windturbines, enz. te installeren.
Uw ‘duurzame’ voordelen
Deze ‘groene’ projecten hebben dus als doel om uw koolstofvoetafdruk te verkleinen door uw CO₂-uitstoot te verlagen. Ze bieden echter nog andere voordelen, zoals een grotere efficiëntie op het vlak van energieverbruik en -prestaties, en lagere energierekeningen. Bovendien bevestigen deze projecten uw betrokkenheid bij het milieu. Daarnaast vergroot u uw veerkracht en energieonafhankelijkheid, een belangrijke troef gezien de volatiliteit van gas- en elektriciteitsprijzen en de toenemende geopolitieke instabiliteit. In de praktijk zal uw engagement voor duurzame ontwikkeling zich vaak vertalen in het opwekken van uw eigen groene energie via zonnepanelen. Een andere manier om uw ecologische impact te verminderen? Koolstofarme mobiliteit, door uw wagenpark te elektrificeren en laadstations op uw locatie te installeren. De hamvraag is natuurlijk hoe u al deze projecten gaat financieren.
Maximaal engagement, minimale investering
Hebt u ooit al gehoord van de derde-investeerderformule? In bepaalde omstandigheden (omvang en verbruik) kan deze financieringsoplossing u helpen om uw doelstellingen voor de energietransitie te bereiken, zonder enige initiële investering. Een ‘derde investeerder’, bijvoorbeeld een grote energieleverancier zoals ENGIE of Luminus (via Demainvest), kan uw ‘groene’ project in uw naam co-creëren, financieren en ontwikkelen. Beter nog, dit alles-in-één-pakket omvat vaak een reeks andere technische en financiële diensten, zoals uw elektrische installatie upgraden, het dak van uw locatie aanpassen, de installatie onderhouden gedurende de hele levenscyclus, enzovoort. Natuurlijk is deze win-winoplossing niet gratis, maar ze stelt u wel in staat om u te blijven concentreren op uw kernactiviteiten, terwijl u toch uw ecologische voetafdruk en uw energierekening verlaagt. De voordelen van de energietransitie, zonder de beperkingen!