Een cyberaanval op uw bedrijf: bent u er (echt) op voorbereid?

Onze samenleving is digitaler dan ooit. Voor cyberpiraten levert dat volop kansen op … En voor bedrijven zijn de risico’s (en hun financiële impact) dus aanzienlijk. Toch lijkt de financiële directie van veel bedrijven slecht voorbereid en wordt nog weinig samengewerkt met de IT-afdeling, die verantwoordelijk is voor de cyberbeveiliging.

Hoe groot is de cyberdreiging? Volgens een onderzoeksrapport van Proximus werd in 2022 een op de drie bedrijven in de Benelux geconfronteerd met minstens één cyberbeveiligingsincident, met aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg. In Frankrijk heeft een andere studie van onderzoeksbureau Asterès het over een totaal verlies van 2 miljard euro en een winstderving van 252 miljoen euro, goed voor 7 miljoen verloren uren werk, als gevolg van platgelegde computersystemen. Van kmo’s tot grote groepen, van industriebedrijven tot overheidsdiensten en van ziekenhuizen tot banken: cyberpiraten ontzien niets en niemand. Anticiperen financiële directies voldoende op de cyberdreiging en de ermee gepaard gaande financiële gevolgen?

Waar zijn de CFO’s?

Als we een enquête van adviesbureau Kroll mogen geloven, zijn veel CFO’s niet echt met cyberrisico’s bezig … Want hoewel 87% van de bevraagde CFO’s van mening is dat hun bedrijf over de benodigde middelen beschikt om cyberaanvallen het hoofd te bieden, heeft 61% in de voorbije 18 maanden minstens 3 grote cyberincidenten meegemaakt en heeft 71% daardoor aanzienlijk financieel verlies geleden. Nog verontrustender is het feit dat bijna de helft van de bevraagden aangeeft niet voldoende (of helemaal geen) informatie te krijgen van hun IT- afdeling … Bovendien organiseert volgens het Proximus-rapport bijna 40% van de bedrijven in de Benelux geen enkele sensibiliseringsopleiding over cyberbeveiliging.

Wat zijn de financiële risico’s?

Neem de aanvallen met ransomware, die hele IT-systemen kunnen platleggen. In 2022 heeft ransomware het Franse bedrijfsleven bijna 888.000 miljoen euro gekost. Hoewel de autoriteiten aanbevelen om niet te betalen, heeft dit type aanvallen een aanzienlijke financiële impact, waarbij nog andere schade komt: reglementaire sancties, inkomstenderving en klantenverlies, merk- of imagoschade, diefstal van intellectuele eigendom, hogere verzekeringspremies enz. In de Benelux wordt de impact van cyberaanvallen geraamd op meer dan 10.000 euro voor 37% van de bedrijven, en op meer dan 100.000 euro voor 11% onder hen. Volgens een studie van de OESO weegt het totale ‘kostenplaatje’ zwaarder door voor kmo’s, omdat hun middelen beperkter zijn. Om al deze redenen moet de CFO meer dan ooit het voortouw nemen bij elk preventie- en interventieplan.

Sterkere banden smeden met de IT-afdeling

Volgens het bureau Kroll geeft 40% van de financieel directeurs aan nooit advies te hebben gekregen van de teams die verantwoordelijk zijn voor de cyberbeveiliging. Dit gebrek aan communicatie moet worden aangepakt om CFO’s een beter inzicht te bieden in de risico’s en hun gevolgen. Dat houdt in dat de financiële afdeling en IT dichter naar elkaar toe moeten schuiven. Alleen dan kunnen ze samen de gevaren in kaart brengen, de precieze risico’s evalueren, de budgetten aanpassen enzovoort. Redenen te over om vaker met uw CIO rond de tafel te gaan zitten! Het doel: uw bedrijf preventief laten optreden in plaats van reactief.

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.