België als kweekvijver van technologische eenhoorns?

Met Lighthouse Intelligence heeft België een vijfde ‘unicorn’, een start-up met een waarde van meer dan een miljard dollar. Hoewel dat slechts een klein deeltje van de Europese kudde is, bewijst dit succes wel dat ons nationale ecosysteem in staat is om ‘unicorns’ voort te brengen.

Lighthouse Intelligence is het jongste Belgische technologiebedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard euro, na Colibra in 2019, gevolgd door Team.blue, Deliverect en Odoo. Daarmee telt ons land voortaan vijf ’unicorns’. Deze successen verhullen echter prestaties die onder het Europese gemiddelde liggen.

Klein land, grote contrasten

In zijn nieuwste rapport kondigt Atomico aan dat 358 Europese bedrijven de grens van een miljard dollar hebben overschreden, vijf keer meer dan tien jaar geleden. De vijf zwart-geel-rode ‘unicorns’ zijn daar maar een klein deeltje van. Komt het door de beperkte omvang van ons grondgebied? Wellicht niet, want andere kleine landen zoals Estland, Zwitserland en de Scandinavische landen doen het wel goed. De oorzaak lijkt dus elders te liggen. Volgens sommige analisten moeten we ze eerder zoeken in de voorzichtige mentaliteit van onze ondernemers, de druk van de regelgeving en de belastingen en het gebrek aan lokale investeerders. Toegegeven, deze argumenten maken het zeker niet gemakkelijk. Toch is het ‘glas van de Belgische unicorns’ ook halfvol.

Klein in omvang, groot in ideeën

België is Silicon Valley niet, maar ons land heeft niettemin een aantal troeven. Bovenaan de lijst staat het technologische ecosysteem, dat wemelt van de incubators, accelerators, diverse steunmechanismen enz. En dan hebben we het nog niet over onze wereldberoemde onderzoekscentra en universiteiten. Dat bloeiende ecosysteem brengt een nieuwe generatie van ondernemers voort en trekt buitenlandse investeerders aan … Het bewijs? De investeringen in onze technologische goudhaantjes zijn met factor 7,5 gestegen ten opzichte van het vorige decennium. Ook moeten we opmerken dat België een van de Europese kampioenen inzake R&D-investeringen is en dat ons land een recordaantal octrooien aanvraagt. Last but not least, illustreert de biotechsector ons innovatiepotentieel.

Fiscaliteit, een belangrijke rol

Naast de kwaliteit van de talenten en van de academische opleiding heeft België nog een ander belangrijk voordeel: een gunstig belastingklimaat voor innovatieve bedrijven. Actieve overheidssteun die aanzienlijke besparingen kan opleveren – tot 85 procent belastingvrijstelling op innovatie-inkomsten dankzij de AII en tot 80 procent vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers dankzij de GVB. Als deze systemen worden geoptimaliseerd, kunnen ze snelgroeiende scale-ups elk jaar opnieuw enkele honderdduizenden euro’s besparen. België is weliswaar nog geen wonderbaarlijke kweekvijver voor technologische ’unicorns’, maar heeft alle ingrediënten om er een te worden.

MoneyOak ondersteunt deze transformatie en helpt u deze complexe belastingmechanismen te optimaliseren. Meer informatie?

Share This Post

LinkedIn

Volg belasting – en IID- updates met MoneyOak.

Verwante artikelen

Schat uw besparingen

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie berekent onze software de besparingen van uw bedrijf.

Controleer of ik in aanmerking kom

Dankzij big data en kunstmatige intelligentie bevestigt onze software dat u in aanmerking komt.