Om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering en het tekort aan arbeidskrachten vindt de wijnsector zichzelf opnieuw uit. Robots en kunstmatige intelligentie doen hun intrede in de hele waardeketen, van oogst tot degustatie, met inbegrip van de ontwikkeling van nieuwe grand cru’s. Een overzicht …
Als ’s werelds grootste wijnproducent bevindt de Europese wijnsector zich op een kruispunt. En met reden: net als andere landbouwsectoren kampen wijnboeren met tal van uitdagingen, waaronder een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, klimaatverandering (droogte, overstromingen, opwarming van de aarde, enz.) en een toenemende internationale concurrentie. In die context is technologie een essentiële bondgenoot om de productiviteit en het concurrentievermogen van Europa’s grootste agrovoedingssector op te krikken. Wijnbouwers wenden zich logischerwijze dan ook tot kunstmatige intelligentie en robotoplossingen. Zonder afbreuk te doen aan hun traditionele knowhow hebben sommige domeinen in hun productieproces reeds algoritmen en robots geïntegreerd.
Op weg naar precisiewijnbouw
In de lucht worden drones gebruikt om wijngaarden op te volgen en in een vroeg stadium te waarschuwen voor tekenen van waterstress, ziekte-uitbraken, deficiënties, enz. Op de grond analyseert een netwerk van IoT-sensoren in real time de vochtigheid, temperatuur en samenstelling van de bodem. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt door geavanceerde algoritmen voor machinaal leren en kunnen worden gebruikt om elke bewerking te optimaliseren en een intelligent beheer van middelen te garanderen: irrigatie, gebruik van fytosanitaire behandelingen, oogstplanning, enz. AI-tools maken het tevens mogelijk om de fysiologische toestand van een wijngaard in kaart te brengen en zo onderbouwde beslissingen te nemen of ‘een optimaal microklimaat’ te creëren door de zonnepanelen nauwkeurig te regelen.
Van wijnrank tot fles
Ted, VineScout en Bakus, het meest zichtbare deel van deze revolutie, zijn drie voorbeelden van autonome, zuiver elektrische robots die al op verschillende domeinen worden gebruikt. De volgende stap? De slimme selectieve oogst, dankzij robots met geavanceerde cognitieve capaciteiten en beslissingsvaardigheden. Die vooruitgang stelt ze in staat om te bepalen of een gewas moet worden geoogst of moet blijven staan, wat de kwaliteit en opbrengst optimaliseert. Ook het wijnbereidingsproces wordt ‘slim’, met de komst van sensoren en algoritmen in de kelders om de gisting in real time te volgen, de temperatuur en vochtigheid in de kelders te regelen, de evolutie van de wijnen te voorspellen en het ideale moment voor botteling te bepalen.
Chateau GPT, premier cru
De innovatie vindt ook haar weg naar de ontwikkeling van nieuwe wijnen, met name dankzij generatieve AI-tools. Zo heeft Domaine Aubert & Mathieu zijn eerste wijn gecreëerd in samenwerking met … ChatGPT! Van de keuze van de druivensoort tot het bottelen van de wijn, de chatbot had het voor het zeggen. Wijnboeren gebruiken de technologie ook om de distributie van hun wijnen te optimaliseren, onder meer door te proberen anticiperen op markttrends en door aanbiedingen voor klanten te personaliseren. Hetzelfde geldt voor proeverijen, waar apps de rol van digitale sommelier spelen en miljoenen recensies en beoordelingen analyseren om consumenten gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Tussen traditie en innovatie is een hele revolutie aan de gang …