Freelancer, onafhankelijke expert en externe consultant zijn stuk voor stuk termen om te verwijzen naar de toekomstige managementcontroller, risicomanager, kredietanalist of zelfs CFO van uw organisatie! En terecht: freelancen wint terrein in deze beroepen … Hoe komt dat?
Tussen 2009 en 2019 steeg het aantal freelancers met 71%. Verwacht wordt dat die stijging de komende tien jaar nog eens 57,7%* zal bedragen. De cijfers laten er geen twijfel over bestaan: freelancen is een belangrijke trend, met name in de financiële sector (27%). Om aan hun behoeften te voldoen, kiezen steeds meer bedrijven voor senior of junior freelanceprofielen in plaats van een werknemer in dienst te nemen. Die ontwikkeling gaat hand in hand met de opkomst van platformen zoals Malt, Upwork en FinStart. Het fenomeen is eenvoudig te verklaren.
1. Freelancers zijn flexibel en wendbaar
Dit statuut biedt een inherente flexibiliteit en onafhankelijkheid die men bij een arbeidscontract niet vindt. Een externe consultant is een ideale keuze om in een eenmalige behoefte te voorzien of om specifieke opdrachten van wisselende duur uit te voeren. Of het nu gaat om het werven van fondsen, de integratie van AI-tools, enz.
2. Ze zijn eenvoudig ‘aan te werven’
De formaliteiten blijven vaak tot een minimum beperkt. In vergelijking met een traditioneel wervingsproces vergt dit minder tijd en middelen. Bovendien kan een consultant sneller aan de slag dan een werknemer. Uw onafhankelijke expert, die gewend is om met bedrijven te werken, begrijpt snel uw context, uw uitdagingen, enz.
3. Hij is een expert in zijn vakgebied
Een belangrijk argument! De meeste freelancers zijn ex-werknemers die ervoor hebben gekozen om hun vaardigheden optimaal aan te wenden. Met hun ervaring en niche-expertise vertegenwoordigen ze een tastbare meerwaarde. Ze stellen u hun talent ter beschikking, soms slechts enkele dagen per week, om aan een precieze, eenmalige of specifieke behoefte te voldoen.
4. Freelancers zijn beschikbaar
Op de arbeidsmarkt wordt de zoektocht naar de juiste profielen steeds complexer. Freelancen opent de deur naar een groeiende pool van talent. Deze markt is bovendien minder gebonden aan geografische beperkingen, want deze onafhankelijke experts kunnen zelfs vanuit het buitenland werken. Die realiteit wordt vaak minder aanvaard voor werknemers.
5. Ze zijn gebonden aan resultaten
Efficiëntie is een van de kernargumenten voor freelancers. En dat is logisch: als je hen een gestructureerde opdracht geeft, zijn ze gebonden aan doelstellingen, deadlines enzovoort. Hun reputatie en carrière hangen ervan af! Ze zijn autonoom en pragmatisch en van nature resultaatgericht.
6. Freelancers bieden een objectieve kijk
Doordat ze buiten uw afdeling of bedrijf staan, plukt u de vruchten van een frisse en aandachtige kijk. Hun ervaring, vaardigheden en visie kunnen u een nieuw perspectief geven op uw project, uw methodes, enz.
7. Het is ‘goedkoper’
En last but not least profiteert u van hun vaardigheden zonder de financiële last die een interne werknemer met zich meebrengt. Natuurlijk is alles relatief en laten freelance-experts hun diensten vaak duur betalen. Maar het heeft geen gevolgen voor uw loonkosten of lasten! Uw onafhankelijke expert blijft ‘slechts’ een factuur aan het einde van de maand. Zo behoudt u meer budgettaire flexibiliteit zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en de duur van de relatie.
Niet alles is rozengeur en maneschijn…
Het spreekt voor zich dat het gebruik van freelancers uitdagingen met zich meebrengt, vooral wat het beheer betreft. De mentaliteit, verwachtingen en motivaties van een zelfstandige zijn anders dan die van een werknemer. Ze hebben autonomie en flexibiliteit nodig, maar u moet ze ook in uw team kunnen integreren, zodat ze geen vrije radicalen blijven. De basis? Beschrijf duidelijk hun missie en doelstellingen; onderhoud regelmatige contacten; toon uzelf bereikbaar; vermijd micromanagement; geef feedback en behandel ze steeds als volwaardige teamleden.